AAH = Ahveniston Ampumahiihtäjät

 

AAH:n toiminnan tarkoitus on edistää ampumahiihtoa, ampumajuoksua ja niiden sovelluksia Hämeenlinnassa ja lähialueilla siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti.

AAH:n visiona on olla Suomen paras ampumahiihtoseura, joka aktiivisen yhdessä toteutettavan seuratoiminnan avulla kasvattaa kansainvälisestikin menestyviä ampumahiihtäjiä ja tarjoaa kaikille  halukkaille mahdollisuuden osallistua seuratoimintaan.

AAH toiminta on kaikille avointa ja toivotamme tervetulleiksi toimintaamme myös uudet ampumahiihdosta kiinnostuneet. 

AAH:n urheilijoiden viimeisimpiä saavutuksia

Kausi 2019-20 oli maailmanlaajuisen korona-pandemian vuoksi tynkäkausi, mutta AAH:n urheilijat menestyivät taas hienosti.

Erika Jänkä debytoi Maailman Cupissa jo joulukuussa 2019 ja osallistui lopulta Anterselvan MM-ampumahiihtoihin kilpailen siellä viestissä, jossa Suomi sijoittui sijalle 11.

Otto Ruusunen puolestaan debytoi IBU cupissa kilpaillen Norjan Sjusjöenissä. IBU cupin osakilpailuihin osallistuivat myös Erika Jänkä ja Maija Keränen.

Nuorten MM-kilpailuihin osallistuivat Maija ja Kaisa Keränen. Kaisa osallistui myös koronan vuoksi kesken jääneisiin alle 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

Kaudella 2019-20 liiton valmennusryhmissä AAH:n edustajia oli seuraavasti: Haastaja-ryhmä: Erika Jänkä ja Jenni Keränen. Nuorten MM-ryhmä: Kaisa Keränen ja Hilda Kukonlehto.

Lisäksi Pajulahden urheiluopiston yläkoululeirityksessä olivat: Eveliina Hakala ja Inka Haikama. 

Vuosittain seuramme edustajat ovat saavuttaneet n. 50 SM-mitalia ampumahiihdossa, ampumajuoksussa ja rulla-ampumahiihdossa. Erityismaininnan ansaitsee kaudella 2018/19 naisten viestijoukkueet, jotka ottivat koti-SM-kisoissa niin kultaa kuin pronssia.

2010-luvun alun jälkeen 11 AAH:n nuorta urheilijaa on ollut Suomea edustamassa nuorten MM-kilpailuissa ja 3 AAH:n urheilijaa on ollut mukana aikuisten MM-joukkueessa.

Vuoden 2020 seuraluokittelussa AAH oli kolmonen. Seinäjoen Hiihtoseuran oli ykkönen ja Kontiolahden Urheilijat  kakkonen.

Ja lisää menestystä ja Suomen edustusta on tulossa!

AAH:n historiaa

Ahveniston Ampumahiihtäjät, lyhennettynä AAH perustettiin vuonna 1977. Seuran perustivat: Heikki Hovi, Osmo Koivu, Hemmo Koivunen, ja Heikki Virtanen. Heikki Hovi sai kunnian toimia seuran ensimmäisenä puheenjohtajana. Tuosta ajankohdasta alkoi Ahveniston Ampumahiihtäjien menestyksekäs ja vaiherikas toiminta ampumahiihdon erikoisseurana.

Vuodesta 1979 lähtien on seuran ampumahiihtäjien talviharjoittelupaikkana toiminut Ahveniston moottorirata. Myös vuosi 1979 toi ensimmäiset ampumahiihdon SM-kilpailut Ahveniston Ampumahiihtäjien järjestettäväksi uuden uutukaisella ampumahiihtostadionilla.

Ahveniston ampumahiihtostadionilla on järjestetty monet kilpailut, SM-kilpailuja AAH on järjestänyt säännöllisesti ja viimeisimmät kv. arvokilpailu oli1989 pidetty Maailman Cup-osakilpailu. Hämeenlinnassa on ennen AAH:n perustamista pidetty myös kahdet ampumahiihdon MM-kilpailut. Vuonna 1962 kilpailtiin Aulangolla ja 1971 Ahvenistolla. 

Monet seuramme urheilijoista ovat menestyneet niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Seuran urheilijoista ensimmäisen SM-mitalin saalisti Jouko Koski (M35), pronssia Keuruulla 1978. Olympialaisissa seuraa ensimmäisenä pääsi edustamaan Keijo Tiitola 1984 Sarajevossa.

Keväällä 2017 Maija Keräselle ojennettin jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin kiertopalkinto "Urheilun ja Isänmaan puolesta" Oulun SM-amapumahiihdoissa. Tämä kiertopalkinto jaetaan kansainvälisissä kilpailuissa hyvin menestyneeelle nuorelle amapumahiihtäjälle ja viime vuosina se on usein ollut AAH:n urheilijalla sillä 2014 sen sai Mikael Koivunen, 2013 Jessika Rolig ja 2012 Auli Kiskola.  SAhL valitsi Kimmo Koivusen vuoden seuravalmentajaksi kevällä 2012.

PDF-tiedostoTP2023.pdf (369 kB)
Maija Keränen ja Aatun malja, jonka Maija sai Oulun SM-kilpailuissa keväällä 2017
Mikael Koivunen, SAhL.n vuoden nuori ampumahiihtäjä 2014 ja Adolf Ehrnroothin keirtopalkinto jo kolmatta vuotta AAH:n urheilijalla
Jessika Rolig, SAhL:n vuoden nuori ampumahiihtäjä vuonna 2013 ja Adolf Ehrnroothin kiertopalkinto toista vuotta peräkkäin AAH:n nuorelle

Auli Kiskola, SAhL:n vuoden nuori ampumahiihtäjä 2012 ja Adolf Ehrnroothin kiertopalkinto sekä Kimmo Koivunen, SAhl:n vuoden seuravalmentaja 2012